Over Nel de Mol

Nel de Mol (Dordrecht 1960), beeldend kunstenaar en jutter

“Van alles wat ik op mijn pad tegenkom maak ik een mooie verbeelding, als uitzicht of inspirerend object, om te kunnen delen”

Ik schilder, fotografeer, maak jutterskunst en geef mandala tekenles. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur door er lange wandelingen in te maken, met een grote voorliefde voor de kust. Ik kan er mijn hoofd lekker leeg laten waaien en weer opladen met inspiratie voor nieuwe creatieve ideeën. Op mijn pad verzamel ik van alles wat aanspoelt.

Met mijn schilderijen en foto’s deel ik de prachtige uitzichten van de natuur en heb daarbij oog voor detail en de eindeloze diversiteit aan composities. Mijn foto’s bewerk ik niet. Daar wil ik juist niets aan veranderen, omdat anders de sfeer van het moment verloren gaat. Bij het inlijsten van mijn foto’s en schilderijen maak ik gebruik van oud hout. Soms verwerk ik ook gejutte materialen in mijn schilderijen.

Tijdens mijn reizen zoek ik overal het water op. Van Biesbosch tot de zee; Normandië, Denemarken, Noorwegen, Spanje, maar zeker ook de Nederlandse stranden. Ik heb zelf een plekje op de kop van Schouwen, de Juttershut, waar ik vaak en graag ben. Ik kan er uren langs de branding lopen en onder langs de duinen. Altijd een rugzak bij me om gevonden ‘schatten’ te verzamelen. Vooral na een storm vind ik soms prachtige stukken hout die door het jarenlange schuren op de zeebodem de mooiste vormen hebben gekregen. Deze balken bewerk ik niet, maar ik bedenk een passende manier om ze tentoon te stellen. Andere takken ‘vragen’ erom geschuurd te worden. Zo’n object groeit onder mijn handen. Ik versier ze met touwen, schelpen en andere spullen uit mijn juttersvoorraad. Wat ik vaak terugkrijg tijdens mijn exposities is, dat mensen er vrolijk van worden en daar word ik op mijn beurt dan weer helemaal blij van. Dat is de rijkdom van delen! Ook daarom houd ik mijn kunstwerken liever betaalbaar, zodat het toegankelijk is voor een breder publiek.

In mijn Atelier ZeeINzicht in Dordrecht en op locatie, geef ik onder andere mandala tekenlessen. Tekenen en creëren doe ik al mijn hele leven. Het boeit mij om zelf uit te zoeken wat ik met verschillende materialen allemaal kan doen. Wat mijn geestesoog ziet wil ik met mijn handen maken. Daarnaast bedenk ik ook nog allerlei workshops met natuurlijke materialen. De meerwaarde van mijn atelier aan huis is de unieke sfeer en de persoonlijke aandacht voor mijn cursisten.

Artikel over Nel de Mol in KUNSTstof Magazine april 2014

Alles wat je aandacht geeft groeit!